Lo puto material

Com en tots els aspectes d’aquest esport, que a poc a poc va creant-se i adaptant-se a les diferents necessitats que sorgeixen de les experiències viscudes, el tema del material obligatori ha generat des dels seus inicis un debat que no convé obviar.
A la meva manera de veure, tots els esports tenen unes normes que complir, tots, no existeix esport de competició al món on no hagin de seguir-se uns requisits a l’hora de participar en les seves respectives competicions, ja sigui des del punt de vista de la indumentària, el terreny on es desenvolupa o bé el nombre de participants.

Bé la resposta és sí, és un esport molt diferent a tots els altres i si és així és perquè es desenvolupa en un mitjà natural tan salvatge com a perillós, tan reconfortant com a canviant i tots els participants estem exposats d’una forma o una altra a aquestes circumstàncies.
No voler acceptar que en determinades carreres existeixin una sèrie d’elements que hem de portar damunt és com pretendre jugar un partit de futbol en chanclas o un de tennis amb raqueta de bàdminton.
El material obligatori no té una altra fi que el d’assegurar el benestar de tots els competidors i  que en cas que el seu ús fos necessari aquests puguin utilitzar-ho.

En carreres per muntanya, ultres i altres competicions són molts els contratemps que poden sortir i nosaltres com a habituals d’aquests mitjans hauríem de saber que gens sobra en circumstàncies  adverses, quan un minut pot canviar l’entorn i deixar-nos desprotegits.
Entenc, que moltes vegades les llistes de material obligatori semblen exagerades, que en la ment del corredor solament veu una acumulació innecessària de pes en la seva motxilla, però com en tot en aquest món tot és innecessari fins que ho necessites de debò. Si en alguna ocasió precisem de qualsevol d’aquestes coses, donarem gràcies per portar-les damunt.
Doncs molt simple, les crítiques a l’organització i jutges de carrera per no exigir i controlar el material caurien en cascada sense dret a rèplica.
La muntanya dóna llibertat, però les competicions no són solament muntanya, són gent preocupada pel benestar dels corredors, gent que mentre dura la prova resa perquè no passi res i tot surti ben i gent que té tot el dret del món a posar una sèrie de normes per participar en els seus esdeveniments.
No passa mai gens fins que pansa, és una frase que pot aplicar-se en qualsevol àmbit de la vida, i en aquest evidentment també.
Des del club intentarem que tengais coneixement del material necessari per afrontar carreres de muntanyes d’una forma segura, responsable i compliendo les exifencias de la organizacion, aquestes recomanacions són solament de caracter informatiu i sempre a mode de recomendacion nostra basandonos en la nostra experiència en carreres, en proves de material i en experiència amb distribuïdors d’aquestes marques.
utmb_02material_utmb_3

Telèfon móbil
Obligatori durant tota la carrera
Al moment de la sortida el telèfon ha d’estar amb el timbre activat (volum màxim), la bateria carregada i en bon estat per poder aguantar tota la prova amb el telèfon activat.
Per què és obligatori/recomanat?
El telèfon mòbil pot servir perquè el participant rebi o faci cridades o avisos d’emergència al telèfon de l’organització (que estarà apuntat darrere del dorsal), o fins i tot, si és necessari, per enviar el seu GEO localització a través d’aplicacions com WhatsApp.
Per això i atès que ha d’estar activat durant tota la prova és important que la bateria estigui totalment carregada, s’eviti fer trucades o enviaments de dades innecessàries i que es desactivin aquelles funcions que tenen un alt consum com el bluetooth o el wifi.

Xiulet
Obligatori durant tota la carrera
El de la motxilla pot ser vàlid si funciona correctament.
Per què és obligatori/recomanat?
El xiulet ens permet demanar ajuda i ser localitzats amb molt poc esforç en situacions d’emergència.
Manta tèrmica
Obligatòria durant tota la carrera
Està feta d’un material platejat (d’una cara) i daurat (de l’altra), que fa que la manta sigui capaç de retenir la calor o d’expulsar-ho segons qual sigui l’orientació amb la qual es cobreixi a l’accidentat.
manta-termica-de-supervivencia-para-botiquin-y-primeros-aux-14604-MCO20088499480_042014-O.jpg
La superfície mínima obligatòria ha de ser d’1,4m x 2,0m.
Per què és obligatori/recomanat?
La manta tèrmica serveix principalment per cobrir a l’accidentat mentre s’espera l’ajuda, però també pot servir per senyalitzar la posició a l’equip aeri de rescat o simplement com a protecció del vent i la pluja.
L’orientació amb la qual es cobreix a l’accidentat variarà segons qual sigui la situació:
Per retenir la calor: La part platejata està en contacte amb el cos i l’orada cap a l’exterior.
Per a casos d’hipotèrmia, accidents, espera en situació de frio…
Per reduir la temperatura: La part daurada està en contacte amb el cos i la platejata cap a l’exterior.
Per a casos de febre, cops de calor, espera en situació de calor…
Llum frontal + piles (o frontal) de recanvi
Obligatòria a partir de les 18h i durant tota la carrera.
Ha poder portar-se en el front deixant lliures les mans.
Abans d’introduir-se en la motxilla cal assegurar que està apagada, en perfecte estat i amb les piles carregades per evitar sorpreses quan arribi el moment d’encendre-la.
Per què és obligatori/recomanat?
Serà obligatori durant tota la carrera o a partir d’una hora determinada, que es comunicarà el divendres 19 de Setembre i que pot variar segons com sigui la previsió meteorològica final.
Existeix la possibilitat que per error, o manipulació incorrecta s’activi la llum dins de la motxilla durant el dia, sense que el corredor s’adoni, de tal manera que arribat el moment de necessitar la llum, el frontal no funcioni.
Per això és obligatori portar unes piles de recanvi o bé un segon frontal en perfecte estat de funcionament i amb les piles carregades.

Jaqueta impermeable transpirable amb caputxa
Obligatòria si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera.
Amb membrana aïllant transpirable tipus Gore-Tex, Clima Pro, Water Proff, MemBrain, H2O, Hyvent o similar, per suportar males condicions meteorològiques a la muntanya.
IMPERMEABILIDAD: Mínim 10,000 mm Schmerber de columna d’aigua ()
TRANSPIRABILIDAD: Valor igual o inferior a 13 segons l’escala RET, o ben igual o superior a 5.000 segons l’escala MTVR ()
() Consulta en la teva tenda/marca els valors de la teva jaqueta.
Per què és obligatori/recomanat?
La jaqueta impermeable transpirable amb caputxa podrà ser obligatòria durant tota la carrera o a partir d’una hora determinada, segons el que determini la previsió meteorològica.
Per què la caputxa? El cap és un dels punts del cos per on es perd més temperatura. Per això ha de ser possible poder aïllar-la de la pluja, el vent i el frio quan sigui necessari.
Per què impermeable? Perquè les tempestes i pluges inesperades són molt freqüents a la muntanya i anar amb el cos mullat durant molt temps pot ocasionar greus problemes.
Per què transpirable? Per evitar el mullar-se des de dins amb la pròpia suor.

Jaqueta cortavientos
Obligatòria durant tota la carrera, excepte si és obligatòria la jaqueta impermeable transpirable amb caputxa o si aquesta última es porta per defecte.
Jaqueta que cobreix tot el tronc, (inclosos els braços), amb capacitat de protegir del vent.
La caputxa no és obligatòria malgrat que és molt recomanable.
Per què és obligatori/recomanat?
Aquesta peça de roba és el mínim necessari per protegir-se del refredament que provoca el vent que sol haver-hi en les parts altes del recorregut, inclosos els dies amb bones condicions meteorològiques.
La jaqueta cortavientos NO protegeix suficientment ni del fred, ni de la pluja. Per això és molt possible que en segons quines condicions meteorològiques (o a partir d’una hora determinada), sigui insuficient i passada a ser obligatori portar una peça de roba amb protecció superior com el folro polar o la jaqueta impermeable transpirable.
En aquest cas, si un corredor/a porta la jaqueta impermeable transpirable, no serà necessari que porti la jaqueta cortavientos.
Peça de roba tèrmica
Obligatòria si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera.
Peça de roba tèrmica que cobreixi tot el tronc, de màniga llarga fins a les nines amb la funció d’escalfar i afrontar baixes temperatures.
Pot ser una samarreta tèrmica gruixuda d’entre 150 i 300 grams (segons la talla del corredor/a), o bé un folro polar.
El cotó no està permès.
Per què és obligatori/recomanat?
La peça de roba tèrmica podrà ser obligatòria durant tota la carrera o a partir d’una hora determinada, segons el que determini la previsió meteorològica.
Cal tenir en compte que a la muntanya les oscil·lacions de temperatura són extremes i es poden produir de forma brusca i sobtada.
A aquest fet cal afegir-li que existeixen moltes raons que poden forçar al corredor a baixar el ritme de carrera (o fins i tot a detenir-se), com a lesions, “pájaras”, ajuda a un company, etc. I per tant a sofrir un ràpid refredament abans d’arribar al proper avituallamiento o mentre s’espera l’ajuda.
Pantalons impermeables
Obligatoris si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera.
És obligatori que siguin impermeables (mínim 10,000 mm Schmerber de columna d’aigua), i es recomana que siguin també transpirables encara que això últim no sigui obligatori.
En el cas de portar els pantalons impermeables, no serà obligatori portar els pantalons o malles (llargs) descrits en el punt anterior.
Per què és obligatori/recomanat?
Els pantalons o malles no serveixen si es mullen i/o fa molt vent.
Per tant segons com sigui la previsió meteorològica els pantalons impermeables podrien ser obligatoris a partir d’una hora determinada o durant tot l’esdeveniment..
Pantalons llargs o malles llargues
Obligatoris si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera. No són obligatoris si es llavan els pantalons impermeables.
Poden ser curts o pirates si combinats amb mitjons cobreixen totalment les cames sense deixar al descobert els genolls.
Les mitjanes (del tipus panties) no estan admeses.
Per què és obligatori/recomanat?
Els pantalons o malles (que cobreixin tota la cama) podran ser obligatoris durant tota la carrera o a partir d’una hora determinada, segons el que determini la previsió meteorològica.
Cal tenir en compte que a la muntanya les oscil·lacions de temperatura són extremes i es poden produir de forma brusca i sobtada.
A aquest fet cal afegir-li que existeixen moltes raons que poden forçar al corredor a baixar el ritme de carrera (o fins i tot a detenir-se), com a lesions, “pájaras”, ajuda a un company, etc. I per tant a sofrir un ràpid refredament abans d’arribar al proper avituallamiento o mentre s’espera l’ajuda.

 

Capell calent
Obligatori si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera.
La seva funció ha de ser la d’escalfar el cap i protegir-la del frio.
Per què és obligatori/recomanat?
El cap és la part del cos per on es perd més temperatura. Per això, segons com sigui la previsió meteorològica, el capell podrà ser obligatori durant tota la carrera o a partir d’una hora determinada , ja que la gorra/braga seria insuficient.
Braga/Buff
Obligatori durant tota la carrera, excepte si és obligatori el capell calent.
Que cobreixi tot el cap.
Per què és obligatori/recomanat?
Ajuda a protegir el cap del sol, les insolacions i els cops de calor.
També pot ser útil per protegir-se de les pèrdues de temperatura en condicions moderades de frio i vent.
Portar el capell calent (i per tant amb protecció superior pel frio) NO invalida l’obligatorietat de portar el capell o braga ja que no serveix per protegir-se d’una insolació.
Got per avituallamiento líquid
Obligatori durant tota la carrera.
Pot ser qualsevol recipient plegable (o no) que faci la funció de got i que no desaprofiti el líquid que ha de contenir.
Les mans o qualsevol altre objecte que perdi o desaprofiti el líquid no seran vàlids.
Els contenidors de líquid seran acceptats com a got.
Per què és obligatori/recomanat?
Per raons mediambientals, en els avituallamientos no es facilitessin gots per a la reposició de líquids.
Contenidors i/o borses per a líquids
Obligatori durant tota la carrera.
Poden ser un o més recipients rígids, borses, o una combinació, sempre que sumeixen una capacitat mínima de 1L en total.
Exemples
Atès que al mercat existeixen infinitat de marques i models de contenidors i/o borses per a líquids.
Guants
Obligatoris si les condicions meteorològiques així ho determinen a partir d’una hora determinada o durant tota la carrera.
Han de cobrir tota la mà (inclosos els dits).
Es recomana que siguin impermeables i transpirables, encara que no és obligatori
Per què és obligatori/recomanat?
Les mans, en ser una extremitat molt allunyada del cos, es refreden fàcilment.
Per això segons qual sigui la previsió meteorològica els guants seran obligatoris a partir d’una hora determinada o durant tot l’esdeveniment.
Mochilla

Adequada al volum del material i ritme de carrera.

Aqui teniu una sèrie de links de les principals marques de material per córrer per la muntanya, mireu les especificacions dels productes i mireu el que es ajueste a les vostres necessitats.
tot tipus de material:

http://www.salomon.com/sp/

https://ultimatedirection.com/

http://www.lasportiva.com/es/

https://www.montane.co.uk/

http://www.buff.eu/es_es/

http://www.compressport.com/

https://www.thenorthface.es/

http://es.raidlight.com/?my_shop=4

roba tècnica esportiva

http://www.hoko-esport.com/

frontals i pals

https://www.petzl.com/INT/en#.WIsAnoWcGZs

http://www.ledlenser.es/

http://blackdiamondequipment.com/en_ES/homepage

Hidratació

http://hydrapak.com/

http://www.camelbak.com/es/International/Sports-Recreation.aspx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s